Wspieraj się witaminami i nie bądź obojętny wobec COVID-19
01.07.2020 • Monika Nawrat
Najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności są naturalne składniki i zbilansowana dieta. Osoby, które dbają o swoje ciało i umysł przechodzą infekcje wirusowe bardzo łagodnie. Wzmacnianie organizmu trwa czasami miesiącami, a nawet latami, lecz nie ma lepszego momentu, aby je rozpocząć w tej chwili, tu i teraz.
W trakcie przygotowywania posiłków do służby pamiętaj o wzbogacaniu ich ulubionymi warzywami i owocami. Czas pandemii to czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o swoje zdrowie. Należy jednak podkreślić, że oprócz zdrowego i rozsądnego odżywiania, ważny jest także sen i aktywność fizyczna. Odpowiednia ilość snu to zastrzyk energii do działania w ciągu dnia. Ponadto sen pomaga limfocytom w zwalczaniu komórek zainfekowanych wirusami, więc jeśli śpimy za mało organizm gorzej radzi sobie z odpornością.
Witamina D – tzw. królowa odporności, często kojarzy nam się z prawidłowym funkcjonowaniem kości i stawów, lecz w naszym klimacie jest szczególnie niezbędna do zastąpienia niewystarczającej ilości ekspozycji na słońce. Przyjęło się, że 2000 j.m. to wystarczająca dawka dla organizmu, jej zapotrzebowanie może być dużo większe, dlatego warto zbadać jej poziom i wybrać odpowiednią dawkę.
Oprócz tabletek należy dodatkowo wzmacniać działanie witaminy D poprzez dobór odpowiednich składników odżywczych. Warto do diety dorzucić spożywanie ryb morskich i olejów z wątroby ryb czy tranu.
Witamina C – ma główne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Najlepiej dostarczyć ją poprzez pokarm, np. do ulubionych potraw dodawać czarną porzeczkę, pietruszkę czy paprykę. Jeśli dobrze się czujemy i nie jesteśmy przeziębieni nie powinno się przekraczać 1000 mg – nasz organizm i tak nie przyjmie jej więcej. Kiedy chorujemy lub mamy infekcje warto o niej pamiętać i spożywać około 1 grama co 2 godziny. W przypadku zażywania jej w tabletkach warto zadbać, aby w ich składzie były dodatkowo naturalne składniki np. ekstrakt z dzikiej róży.
Kolejną kluczową w naszym zdrowym jadłospisie są probiotyki – nasz układ immunologiczny jest mocno uzależniony od flory bakteryjnej jelit, która jest istotna dla naszego organizmu. Gdy mamy za mało dobrych bakterii, znacznie obniża się nasza odporność. Dlatego ich spożywanie jest tak istotne. Probiotyki możemy przede wszystkim znaleźć w mlecznych napojach fermentowanych, np. kefirze czy jogurtach oraz produktach sojowych. Te pożyteczne drobnoustroje znajdziemy także w kiszonkach, owocach i warzywach. Kapusta czy ogórki kiszone będą dobrym wyborem, aby w pełni wykorzystać ich właściwości, należy spożywać je na surowo. Poniżej przedstawiam propozycje naturalnych składników, które warto zastosować w codziennej diecie, by wzmocnić swój organizm i ustrzec się przed wirusami.
WITAMINA | NATURALNE ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA |
---|---|
D | MAKRELA, ŚLEDŹ, ŁOSOŚ, MASŁO, WĄTRÓBKA WIEPRZOWA LUB CIELĘCA, GRZYBY |
C | PIETRUSZKA, PAPRYKA, BRUKSELKA, KALAREPA, BROKUŁ, KAPUSTA, OWOCE DZIKIEJ RÓŻY, CZARNA PORZECZKA, TRUSKAWKI, KIWI, GREJPFRUT, CYTRYNY |
PROBIOTYKI | KAPUSTA KISZONA, OGÓRKI KISZONE, KWAS BURACZANY, KWAS CHLEBOWY, MAŚLANKA, MLEKO, CZOSNEK |