Trening i zdrowie

Jak zrobić przysmak, który doskonale chłodzi w upał?

12.08.2020 • Monika Nawrat

Sezon letni kusi nas smakowitymi deserami. Jednym z nich są lody, ulubiony przysmak Polaków. Te zimne i słodkie pyszności różnią się od siebie składem. Niestety, często występuje w nich nadmiar polepszaczy i kalorii. A co stoi na przeszkodzie, by samemu je przygotować i zjeść bez wyrzutów sumienia?

Przepisów na domowe lodowe desery jest wiele, różnią się one głównie smakiem. To jakie wybieramy, zależy od nas samych, naszych gustów oraz produktów, które najczęściej kupujemy i próbujemy. Aby przygotować własne lody, wystarczy mieć: jajka, kakao, ksylitol lub cukier trzcinowy, śmietanę, ulubione owoce, orzechy i oczywiście wodę. Z deserem lodowym można robić wiele kombinacji. Najczęściej wybierane są słodkości czekoladowe oraz sorbety owocowe.

Na zdjęciu widać talerzyk deserowy koloru żółtego, na którym znajduje się deser lodowy z polewą jagodową, obok leżą dwie jagody. Na talerzu położony jest widelczyk częściowo dotykający deseru.

Jak stworzyć tradycyjne lody czekoladowe?

Składniki:

  • 300ml śmietanki18% lub 30%,
  • 2 jajka, najlepiej swojskie, rozmiar L,
  • ksylitol (sprawdza się najlepiej –  ilość wg uznania),
  • 4 łyżki kakao.
Przygotowanie

Potrzebne będą trzy pojemniki. Do pierwszego wbij białka, do drugiego żółtka, a trzeci napełnij śmietanką 18% lub 30%. Kolejno wszystko ubij „na sztywno”. Najlepiej zacznij od białek, potem ubij śmietankę, a na końcu żółtka.

Do ubijanych białek dodaj 1 łyżeczkę ksylitolu (lub więcej). To samo wykonaj ze śmietanką. Natomiast żółtka zalej dwoma łyżeczkami wrzątku, dodaj też 1 czubatą łyżkę ksylitolu i miksuj tak długo, aż masa zmieni kolor na kremowy. Wtedy dodaj kakao i dalej miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wlej żółtka wymieszane z ciemnym kakao do ubitej śmietanki oraz dodaj białko (również ubite) i całość wymieszaj łyżką. Przygotuj pojemnik 1,5 litrowy, wlej do niego masę i włóż do zamrażalnika na około 8-10 godzin.

Warto poeksperymentować i zamieniać składniki, np. zamiast kakao dodać do żółtek ulubiony sok. I tak, gdy dodasz cytrynę, będziesz mógł delektować się lodami o smaku cytrynowym. Można również wzbogacić swój deser dekorując go np. ulubionymi bakaliami, owocami lub kawałkami startej czekolady.

 

Na zdjęciu widać talerzyk deserowy koloru czerwonego, a nim lody orzechowe posypane borówkami. Na obrzeżu talerza położone są cztery plasterki banana i kilka borówek, przy talerzu znajduje się cytryna i banan.

A może lody bez laktozy?

A co z osobami, które muszą odmówić sobie tradycyjnych lodów ze śmietany, ponieważ ich organizm nie toleruje laktozy? Na szczęście można zrobić domowy sorbet, który również będzie pyszny i, co ważne, bogaty w owoce. Natomiast jeśli masz ochotę na lody jesienią lub zimą, nic straconego, można do domowego sorbetu dodać owoce mrożone.

Potrzebujemy:

  • 0, 5 kg ulubionych owoców np. truskawek,
  • Pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego),
  • Wyciśnięty sok z jednej cytryny,
  • 2 duże łyżki wody.

Przygotowanie

Do małego garnuszka, rondelka wlej sok z cytryny i dwie duże łyżki przegotowanej letniej wody oraz wsyp cukier. Gotuj wszystko, aż cukier się rozpuści. W ten sposób stworzysz domowy syrop, który niewątpliwie doda słodkości.

Zanim syrop ostygnie, przygotuj owoce. Dokładnie je umyj, a w przypadku truskawek usuń szypułki, po czym zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj syrop, wymieszaj i przelej do pojemnika na lody. Po około 2 godzinach od wstawienia masy do zamrażalnika, wymieszaj ją ponownie. Całkowite zmrożenie sorbetu zajmuje około 6 godzin, jeśli przygotujesz go w pudełku. Natomiast, gdy użyjesz małych foremek lub specjalnych patyków do mrożenia wystarczą 2 godziny.

Smacznego!